Wil je op een stedentrip naar een onontdekte, authentieke stad en waar het toerisme nog op een laag pitje staat? Stop met zoeken! Genua, ook wel bekend als Genova (niet te verwarren met Geneve) is het voor jou. De stad heeft een rijke cultuur, een haven, veel winkels en natuurlijk lekker Italiaans eten. In deze blog delen we alle Genua bezienswaardigheden en tips.

Van plan om meerdere bezienswaardigheden in Genua te bezoeken? Dan kan de Genua Citypass handig zijn om aan te schaffen. Deze citypass is voordelig als je van plan bent meerdere bezienswaardigheden te bezoeken. 

Over Genua

Misschien heb je wel eens van Genua gehoord, dat zou kunnen door het instorten van de brug een aantal jaar geleden midden in de stad. Als je nog nooit van de stad gehoord hebt: Genua (Italiaans: Genova) is een stad in Noordwest-Italië, ten zuidwesten van Milaan, aan de Ligurische Zee. De stad telt zo’n 600.000 inwoners en dankzij de haven die de stad heeft en de gunstige ligging, wordt het zelfs gezien als de grootste havenstad van Italië.

Een deel van het historische centrum van Genua staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Daarnaast is de stad gevuld met “Palazzo’s”, oftewel oude paleizen. Deze palazzo’s worden niet meer als paleis gebruikt, maar fungeren nu als musea, kantoren en woningen. De meeste palazzo’s zijn dus open voor het publiek.

De stad staat vooral bekend om zijn pesto en als je volgende keer in de supermarkt naar een potje pesto kijkt dan valt waarschijnlijk “made in Genova” je ook op. De meeste pesto’s komen namelijk inderdaad uit dit plaatsje.

Vliegen naar Genua

Je kunt een tripje naar Genua combineren met bijvoorbeeld een stedentrip naar Milaan, maar dat hoeft zeker niet. KLM vliegt namelijk bijna dagelijks naar Genua airport en vanaf daar ben je met de bus of taxi met 15-20 minuten midden in de stad. De bus naar de stad kost je voor een enkele reis €6.

Aangezien de stad nog niet erg toeristisch is, zijn de vluchtprijzen, accommodatie prijzen en levensonderhoud niet duur in de stad. Nog een bijkomend voordeel is, is dat de stad niet druk is en veel bezienswaardigheden geen rij hebben. Het historische centrum van Genua is grotendeels alleen voor voetgangers, dus een auto huren is geen aanrader. De stad is ook niet erg groot, dus een auto zul je niet missen.

Ben je van plan om een roadtrip te maken door Italië en begin je in Genua? Dan kan het handig zijn om een auto te huren bij bijvoorbeeld Sixt. Staat Verona ook op je lijstje om te bezoeken? Lees hier dan onze wandelroute voor alle Verona bezienswaardigheden.

Vliegroute om de Genua bezienswaardigheden te zien

Bezienswaardigheden Genua

Piazza De Ferrari

Dit is het mooiste plein en tevens ongeveer het midden van de stad. Het plein bevindt zich tussen het oude en moderne gedeelte van de stad in en staat vooral bekend om de fontein in het midden.

Het is zeker een aanrader om even rustig van het plein te genieten en om je heen te kijken. Vroeger was Genua samen met Milaan het financiële hart van Italië, vandaar dat je tegenwoordig naast het plein veel kantoorgebouwen, hoofdkantoren van banken, verzekeraars en andere privébedrijven vind. De wijk om het plein heen wordt nog steeds gezien als het financiële en zakelijke centrum.

In de buurt van het plein vind je onder andere het Palazzo Ducale, het Palazzo Italia di Navigazione, Palazzo Dell’Academie, Teatro Carlo Felice en het Palazzo De Ferrari naar wie het plein genoemd is. Dit plein kun je dus het beste als uitgangspunt van jouw stedentrip gebruiken.

Piazza de Ferrari behoort tot de bezienswaardigheden in Genua

Via Garibaldi

Er staan sinds 2006 aardig wat plekken in Genova op de Unesco werelderfgoedlijst, namelijk 42 paleizen en een aantal straten. De Via Garibaldi is een van deze straten, aangelegd tussen de 16e en 17e eeuw. Deze straat vooral bekend om de stadspaleizen die eraan grenzen. Je wandelt zo van het ene paleis naar het andere en deze verzameling aan paleizen hebben ze Palazzi Dei Rolli genoemd. Wil je er zeker van zijn dat je alle paleizen gezien hebt? Dan kan het een goed idee zijn om een walkingtour door de Palazzi Dei Rolli te nemen. Zo krijg je alle geschiedenis en informatie er ook bij te horen en heb je meteen toegangskaartjes.

Sommige paleizen kun je zo inlopen, zoals een paleis waar nu de Deutsche Bank gevestigd is. Ook Palazzo Nicolosio Lomellino, Palazzo Doria Tursi, Palazzo Bianco en Palazzo Rosso zijn mooie paleizen aan de Via Garibaldi. De naastliggende straten: Via Balbi en Via Cairoli zijn ook zeker de moeite waard, hier vind je nog meer paleizen en ook prachtige villa’s.

Pesto & Focaccia

Bij een bezoek aan Genua, de stad van de Pesto, mag iets met pesto eten natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig kun je er met pesto ontbijten, lunchen, avondeten en ze verkopen zelfs pesto ijs. Dat komt dus helemaal goed! Daarnaast is het een traditie om een cappucino te drinken, met daarbij een focaccia broodje. Het is dan de bedoeling het broodje in het melkschuim te dopen en op te eten.

Zelf pesto maken

Bij de stad van de pesto horen natuurlijk ook pesto workshops. Zelfs als je geen kooktalent bent, is het echt eens leuk om je eigen pesto én pasta pesto te maken (die je natuurlijk vervolgens zelf op mag eten!). Je krijgt er allemaal leuke Italiaanse familiegeheimen te horen en je leert er hoe je echte pesto maakt. De workshop hebben wij gevolgd bij Creattivando.

bezienswaardigheden in Genua is pesto
bezienswaardigheden in Genua is pesto maken

Kathedraal San Lorenzo

De meeste Italiaanse steden hebben een kathedraal die Duomo genoemd wordt en dat is in Genua niet anders. De kathedraal van San Lorenzo staat namelijk ook wel bekend als de Duomo di Genova. De Duomo werd gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw, waarbij bijvoorbeeld de Gotische gevel uit de 13e eeuw komt. De kathedraal van binnen minstens net zo indrukwekkend als van buiten, dus even naar binnen gaan is zeker aan te raden.

Geopend: Maandag t/m zaterdag van 09.00-11.30 en van 15.00-17.30 uur.

De oude haven: Porto Antico

Zoals eerder genoemd, is Genua een havenstad. Maar wist je ook dat je vanuit deze haven met een veerboot naar onder andere Corsica, Sicilie, Sardinie, Portofino en Cinque terre en Nice kunt? Zo kun je Genua echt perfect toevoegen aan jouw roadtrip of doorreis door Europa. De oude haven wordt ook wel Porto Antico genoemd. Je vindt er restaurants, cafés, een prachtig uitzicht én het beroemde aquarium van Genua. Kaartjes voor het aquarium kun je alvast online kopen, dat scheelt in de rij staan.

L’ascensore di Castelletto Levante

Dit is een lift, waarmee je naar een uitzichtpunt en een kathedraal gebracht wordt. De lift is geopend sinds 1909 en brengt je 57 meter hoger. Als je boven bent kom je Spianetta Castelletto tegen, een kathedraal. De kathedraal is bijzonder, maar het uitzicht is nog veel specialer.

Je vindt er ook een schattig parkje met bankjes, waar je even kunt uitrusten als je ervoor gekozen hebt om omhoog te lopen. Je kunt er namelijk voor kiezen om lopend naar boven te gaan, of om de lift te pakken vanaf Piazza del Portello. Dit kost je €0,90 per persoon.

Bezienswaardigheden van Genua is het uitzichtpunt L’ascensore di Castelletto Levante

Mercato Orientale – Eetmarkt

Ben je gek op eten? Dan mag deze food market van meer dan 2000 vierkante meter niet ontbreken op jouw lijstje. In deze markt is er veel aandacht voor innovatie maar ook veel aandacht voor het milieu. Zo maken ze gebruik van composteerbaar serviesgoed.

De MOG heeft elf foodcorners, een restaurant met plek voor 50 mensen, een bar en een ruimte die multifunctioneel ingezet kan worden. Je kunt er terecht voor losse ingrediënten om zelf thuis mee aan de slag te gaan, of je kunt er genieten van al bereide gerechten. Daarnaast bevindt zich bovenin de hal een bakkerijschool en een podium.

Geopend: Maandag tot en met donderdag van 08:00-00:00, vrijdag en zaterdag van 8:00-01:00 en op zondag van 10:00-00:00.

Boccadasse

Dit is geen bezienswaardigheid in Genua, maar een voormalig vissersdorpje dat op 3 kilometer van de oude haven ligt. Boccadasse is te bereiken met een taxi of een wandeling langs de boulevard. Dit dorpje staat bekend om zijn prachtig gekleurde huisjes, het wordt ook wel het kleine Cinque Terre genoemd, het strand met stenen en leuke restaurants en bars. Ook dit dorpje is totaal niet toeristisch.

Boccadasse is een van de bezienswaardigheden in Genua

Pin It on Pinterest

Sharing is caring!

Deel deze post met je vrienden!