Wanneer je een bezoek brengt aan Sintra in Portugal is het net alsof je een sprookjesboek binnen komt wandelen. En dat is niet voor niks, want niet alleen de stad, maar alles om Sintra heen is onwijs mooi en romantisch. In 1995 zijn sommige paleizen in Sintra zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.  Je waant je letterlijk even in een andere wereld.

Sintra, het sprookje van Portugal, ligt op zo’n 40 minuten reizen vanaf Lissabon en is super makkelijk te bereiken. Wij combineerden ons bezoek aan Sintra met een stedentrip aan Lissabon en vertellen je in deze blog alles wat je moet weten voor je bezoek aan Sintra.

Van Lissabon naar Sintra

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om in Portugal zelf te komen. Met het vliegtuig ben je met ongeveer 2,5 uur in Lissabon. ongeveer 2,5 uur kan je al in Lissabon zijn. Vanaf het vliegveld kun je met de metro of bus naar het centrum gaan. Zodra je in het centrum bent, moet je het centraal station van Lissabon vinden. Vanaf hier gaat namelijk de directe trein naar Sintra, waar je met ongeveer 40 minuten bent.

De trein vertrekt vanaf station Rossio, dit is in het centrum van Lissabon. Treinkaartjes zijn beneden te koop op het station en een retourtje kost je slechts €4,30. Kaartje bemachtigd? Dan kan je met de roltrap naar boven om vervolgens een plekje in de trein te zoeken en te genieten van je reis naar Sintra.

Onderschat Sintra niet, want er is best veel te doen. Wij raden je daarom ook aan om minimaal een dag uit te trekken voor je bezoek aan dit magische plaatsje. Maak je vanuit Lissabon een dagtrip naar Sintra? Dan is misschien de Lissabon Card wat voor jou. Met deze kaart krijg je niet alleen gratis treinkaartjes naar Sintra, maar profiteer je ook nog van een hele hoop andere gratis attracties in Lissabon.

Heb jij alle bezienswaardigheden in Lissabon al gezien?

Aangekomen in Sintra

Aangekomen in Sintra? Dan kan je ervoor kiezen om je reis voort te zetten met de bus, met een taxi of een tuktuk. Achter het treinstation vind je direct het busstation. Er rijden verschillende bussen naar verschillende bezienswaardigheden. Let dus goed op welke bus je pakt. Bus 434 brengt je naar Palacio e Parque Nacional de Pena en Castelo dos Mouros.

Bus 435 brengt je daarentegen in een ongeveer twintig minuten via Quinta da Regaleira naar Parque e Palácio de Monserrate. Een busticket is €5,- per persoon en werkt op basis van het hop-on-hop-off principe.

Wij kozen ervoor om een Uber te nemen. Dit deden we om verschillende redenen: zo ben je namelijk voor alle bussen, als je überhaupt al in de eerste bus past en omdat de bussen langs alle kastelen rijden, waar je veel tijd mee verliest als je niet ieder kasteel in wilt. Daarnaast rijden de bussen ook maar om de dertig minuten. Uber is echt enorm goedkoop (een paar euro per rit) en heeft ons hiermee een hoop wachttijd, drukte en tijd in de bus bespaard.

Mocht je het leuk vinden, dan kun je er ook voor kiezen om met de tuktuk naar boven te gaan. Dit is wel wat duurder dan de bus of een Uber, namelijk €10,- per persoon. Naar beneden is het iets goedkoper, omdat het minder brandstof kost.

Het kan best een hele opgave zijn om alles zelf te regelen. Daarom kan je er ook voor kiezen om een georganiseerde tour naar Sintra te boeken. Je verzamelt op een centraal punt in Lissabon en gaat dan met een minivan naar Sintra toe. Na afloop van de tour word je weer in Lissabon afgezet.

Met de auto naar Sintra

Het is ook mogelijk om zelf een auto te huren en je reis naar Sintra te maken. Houd er wel rekening mee dat de straatjes erg smal zijn en parkeren soms een hele opgave kan zijn. Er zijn maar een paar kleine parkeerplaatsen en in het hoogseizoen zijn de plaatsen zo vol.

Sintra bezienswaardigheden

#1 Palácio da Pena

Wanneer je het over Sintra hebt, dan denk je al gauw aan Palácio da Pena. Het felgekleurde paleis staat op de top van een berg, op zo’n 450 meter hoog en steekt overal bovenuit. Dit kasteel, dat in 1840 gebouwd is, is niet alleen prachtig van buiten maar ook van binnen. Het voormalige zomerpaleis van de koninkelijke familie is gebouwd in verschillende stijlen en had een duidelijke uiting, romantiek uitstralen.

De laatste koningin bleef er tot de eerste wereldoorlog wonen, hierna is het een museum geworden. Je kunt ervoor kiezen om vrij rondom het paleis te lopen en het paleis vanuit iedere hoek te bewonderen. Daarnaast kun je het paleis in, om het museum te zien. Hier staat vaak wel een rij voor.

Je kan op twee verschillende manieren het paleis bereiken, lopend of met een pendelbusje. Wij kochten onze toegangtickets online voor het paleis online en wisten niet dat er extra kosten aan de pendelbus waren verbonden. Zo sportief als we zijn namen we de benen omhoog en dat was een behoorlijke klim. Het fijne aan je tickets online te bestellen voor Pálacio da Pena is dat je de lange rij over kan slaan.

Park van Pálacio da Pena

Op hetzelfde terrein vind je ook nog een groot park en zit bij de prijs inbegrepen van je tickets. Wanneer je een wandeling maakt door het park kom je meer dan 2000 verschillende soorten planten en bomen tegen. Je kunt in het park twee looproutes volgen: het ene pad brengt je naar het standbeeld van koning Fernando de tweede en is te vinden op een grote berg.

Het andere pad brengt je naar het uitzichtpunt genaamd Cruz Alta. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op Pálacio da Pena en de omgeving. Zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt, want de klim omhoog is best heftig.

Zowel het kasteel als het park is iedere dag geopend van 10:00 tot 18:00.

Sintra Portugal

#2 Vila Sassetti

Vila Sassetti is vanaf het centrum te voet te bereiken, houdt wel rekening met een flinke klim. Onderweg kom je een aantal watervallen tegen en aangekomen bij de vila zie je een prachtige fontein. De binnenkant van de vila is niet heel bijzonder.

Je kan er ook voor kiezen om de bus (434) te nemen naar Palacio da Pena en vanaf daar naar beneden te wandelen. Dat duurt ongeveer 45 minuten.

Iedere dag is Vila Sassetti te bezoeken van 09:00 tot 17:00.

#3 Paleis van Monserrate

In tegenstelling tot Pálacio da Pena is het paleis van Monserrate erg rustig en kan je op je gemak rondlopen. Door een korte weg te volgen kom je vanzelf uit bij dit prachtige paleis en zijn exotische tuin.

In de tuin zijn verschillende soorten plantensoorten van over de hele wereld te vinden. De tuin heeft zelfs in 2013 de European Garden Award gewonnen.

Het gebouw zelf bestaat uit één verdieping, een kelder en een begane grond. Op de begane grond zijn onder andere een kapel, bibliotheek en een muziekkamer te vinden. Vergeet niet het uitzicht vanaf het balkon te bekijken, dit is adembenemend.

Iedere dag is het paleis te bezoeken van 10:00 tot 18:00.

Boek vooraf alvast je toegangskaartje voor het paleis van Monserrate.

Sintra Portugal

#4 Castelo dos Mouros

Het allermooiste uitzicht van Sintra, dan zeg je Castelo dos Mouros. Officieel heet het kasteel Castelo de Sintra en is gebouwd in de achtste eeuw door de Moren. Een prachtig uitzicht vanaf de hoogste berg van Sintra. Vanaf hier kun je op zonnige dagen zelfs de Atlantische oceaan zien. Daarnaast heb je ook een goed uitzicht op Pálacio da Pena.

In 1830 heeft koning Fernando de tweede het gehele kasteel gerenoveerd in dezelfde stijl als de rest van Sintra. Helaas is de 450 meter tellende muur tijdens de oorlog voor een groot deel verwoest.

Het kasteel is alleen op 25 december en 1 januari gesloten, verder is het kasteel het gehele jaar te bezoeken van 10:00 tot 17:00. Reserveer vooraf alvast je ticket voor Castelo dos Mouros om lange rijen te voorkomen.

Sintra Portugal

#5 Paleis van Sintra

In het centrum van Sintra vind je Pálacio Nacional de Sintra oftewel het paleis van Sintra. Het paleis is te herkennen aan zijn twee iconische witte torens die overal bovenuit steken. Het is niet de meest bijzondere bezienswaardigheid in Sintra, mocht je dus maar één dag gaan dan zou ik deze overslaan.

Tegenwoordig is het paleis een museum en is iedere dag van 09:30 tot 18:00 te bezoeken.

Boek vooraf alvast je ticket voor het paleis van Sintra.

#6 Quinta da Regaleira

De bouw van Quinta da Regaleira is van start gegaan in 1900. Dit is de grootste bezienswaardigheid van Sintra en telt vier hectare, waarvan er ook een deel ondergronds is. Er is onder andere een kapel met een ondergrondse crypte die wel tot negen verdiepingen onder de grond daalt. Elke verdieping kent een eigen gangenstelsel die andere geheime plaatsen verbindt met ingangen op het domein.

Het domein heeft iets mystrieus en tegelijkertijd ook wat engs. Alles wat op het terrein te vinden is, is gebouwd met een achterliggende gedachte. Zo is er een wenteltrap te vinden die de dood symboliseert en tegelijkertijd brengt de trap je naar de wedergeboorte en tevens hemel in de tuin.

Door de vele verhalen die dit terrein kent is het zeker een aanrader om een tour te boeken. Zo weet je zeker dat je alle verhalen achter ieder deel van het domein hoort.

Het domein is iedere dag van 09:30 tot 19:00 te bezoeken.

Sintra Portugal
Sintra Portugal

#7 Paleis van Quelez

Het paleis van Quelez ligt niet echt in de buurt van Sintra zelf, maar meer in de buurt van Lissabon. Dat neemt niet weg dat het geen bezoekje waard is. Het in de achttiende eeuw gebouwde paleis is vernoemd naar het plaatstje waar het staat, namelijk Quelez.

Een aantal jaar geleden is het paleis volledig gerestaureerd en dat heeft, zowel de tuin als het paleis, veel goed gedaan. Liefhebber van kunst? Dan zit je bij het paleis van Quelez helemaal goed. Binnenin vind je een grote kunstcollectie. Het is er vaak niet druk, dus je kunt op je gemak alle kunst bewonderen.

Het paleis is iedere dag, behalve 25 december en 1 januari te bezoeken van 10:00 tot 18:00. De laatste kaartjes worden verkocht om 17:00.

Boek online alvast je toegangsticket voor het Paleis van Querez.

Sintra Portugal

#8 Convento dos Cupuchos

Het in 1560 gebouwde Convento dos Cupuchos is een oud klooster en zeker een bezoekje waard. Wat het klooster bijzonder maakt is dat de binnenkant van het klooster bedekt is met kurk van de kurkbomen in het gebied. Wanneer je het klooster betreedt kijk dan uit dat je je hoofd niet stoot, de deuren zijn niet hoger dan een meter.

De monniken hadden een klein dorpje gebouwd binnen het klooster. Zo was er een eigen ziekenboeg, bibliotheek, een eetkamer, een kamer voor een leerlingmonnik en een religieuze kamer. Slapen deden zij niet zoals wij dat doen op een heerlijk zacht matras, maar op een plank met wat stro.

Rondom het klooster zelf vind je ook nog wat bezienswaardigheden, neem hier dus ook nog zeker even de tijd voor. Zo vind je bovenop de berg een kapel waar monniken konden mediteren. Daarnaast beschikten de monniken over een moestuin waar zij hun eigen groenten en fruit kweekten. Overige producten, zoals vlees, vis en eieren kregen zij van de bewoners uit de omgeving.

Het is aan te raden om of zelf met de auto te gaan of met een taxi. De dichtsbijzijnde stop met de bus is bij Pálacio da Pena en is vanaf hier nog ongeveer twee uur lopen.

Convento dos Cupuchos is iedere dag geopend van 09:30 tot 20:00.

Sintra Portugal

Beste tijd om Sintra te bezoeken

Of je nu een zonvakantie op de planning hebt of een stedentrip, je wilt altijd weten wat de beste reistijd is. Wij raden je aan om de maanden juli en augustus te vermijden. Het kan dan onwijs druk en warm zijn.

Zelf hebben wij in januari een bezoekje gebracht aan Sintra en hadden perfect weer. Het was ongeveer tussen de 15 en 18 graden. De maanden april tot en met juni en september en oktober worden vooral aangeraden als de beste tijd om Sintra in Portugal te bezoeken. Het is relatief warm en droog is deze tijd. Daarnaast is het ook niet super druk in deze tijd, mits je de weekenden vermijdt. 

Overnachten in Sintra

Overnachten in het centrum van Sintra

Villa Estefânia

Villa Estefânia is te vinden in het historische centrum van Sintra. De 100 jaar oude villa is volledig gerenoveerd en heeft een mooi uitzicht op het Moorse kasteel. Het fijne aan Villa Estefânia is dat je in de ochtend niet op zoek hoeft naar een ontbijt tentje, maar dat je lekker kan genieten van vers gebakken brood, croissants en scones in het hotel zelf. Het ontbijt zit bij de prijs inbegrepen.

Sintra1012 Boutique Guesthouse

Op drie minuten loop afstand van het paleis van Sintra is het charmante Sintra1012 Boutique Guesthouse te vinden. Naast dat je dichtbij het paleis van Sintra zit, zit je ook onwijs dichtbij Quinta da Regaleira. Iedere ochtend is er een ontbijt van 08:30 tot 10:00.

Conclusie over Sintra in Portugal

Er is onwijs veel te zien en te doen in Sintra, daarom raden wij je aan om minstens twee dagen in Sintra te spenderen. Je wilt je tripje naar Sintra niet haasten of de bezienswaardigheden moeten haasten. Een trip mag in ieder geval niet ontbreken op jouw travel bucketlist, want het is een unieke plek met sprookjesachtige kastelen. 

Pin It on Pinterest

Sharing is caring!

Deel deze post met je vrienden!