Wanneer je bezig bent om een stedentrip te boeken, zal Thessaloniki waarschijnlijk niet als eerst in je opkomen. Toch is dit zeker een aanrader. Thessaloniki ligt in het noordwesten van Griekenland en is na Athene de grootste stad. Tevens is het de hoofdstad van Macedonië. In totaal telt de stad 1,1 miljoen inwoners. Vanaf Amsterdam ben je al binnen drie uur op de internationale luchthaven van Thessaloniki. Nog niet helemaal overtuigd? Deze Thessaloniki bezienswaardigheden kunnen je misschien over de streep trekken.

Houd er rekening mee dat Thessaloniki niet over een strand beschikt. Hiervoor kan je naar het naast gelegen Chalkidiki. 

| Lees ook: 5x hotel tips Thessaloniki

Thessaloniki bezienswaardigheden

De witte toren

Wanneer je Thessaloniki op Google intypt krijg je de witte toren als eerst te zien. De Grieken noemen de toren Lefkos Pyrgos. In de 15e eeuw is de toren gebouwd en fungeerde als verdedingstoren in de haven. Later werd de toren een gevangenis waar massaexecuties plaats vonden.

De witte toren heeft een lange geschiedenis die te bewonderen is wanneer je de toren betreedt. Iedere verdieping heeft zijn eigen geschiedenis die je verteld wordt via een apparaatje in je eigen taal. Bovenin de toren vind je een prachtig uitzicht over de boulevard en haven.

Schuin tegenover de toren vind je de opstapplaats van een piratenschip. Het leuke hieraan is dat je de toren vanaf zee kan bekijken en dat de toegang tot de boot gratis is. Daar tegenover staat wel dat je een drankje moet kopen, maar dat is het meer dan waard.

Kortom even langs de witte toren lopen mag niet ontbreken tijdens jouw tripje naar Thessaloniki. 

Boulevard

6 kilometer lang en vol met historische monumenten, eettentjes en koffietentjes. Dat is de boulevard van Thessaloniki. Wanneer je de boulevard afloopt kom je onder andere de witte toren tegen, maar ook het Alexander de Grote standbeeld. De stad is namelijk vernoemd naar zijn half zus; Thessaloniki. Wanneer je iets verder doorloopt kom je wat zwevende paraplu’s tegen. Als de zon ondergaat is dit een prachtige fotospot.

Mocht je niet zo een fan zijn van lopen dan kan je er ook voor kiezen om een fiets of een elektrische step te huren. Het fietspad dat namelijk langs de boulevard loopt, vergeleken met de stad, is erg rustig. Ideaal om de gehele boulevard te verkennen.

Boulevard met paraplu's in Thessaloniki

Aristoteles-plein

Het Aristoteles-plein is het kloppende hart van Thessaloniki. Het gehele jaar door vinden hier verschillende evenementen plaats, van kerstmarkten tot politieke gebeurtenissen. Naast de evenementen wordt het plein omgeven door winkeltjes, restaurants, barretjes en hotels.

In 1917 is de stad voor een groot deel verwoest door een grote brand. De Franse architect Ernest Hebrárd heeft hierdoor de het centrum mogen herbouwen. In 1918 heeft hij een ontwerp gemaakt voor het Aristoteles-plein, maar de bouw ervan werd uitgesteld tot 1950. Ernest Hebrárd had het plein zich iets groter voorgesteld, maar desondanks is het toch het stadscentrum geworden dat hij voor ogen had.

Wanneer je over het plein loopt ontkom je er bijna niet aan, het Electro Palace hotel. Dit hotel wordt beschouwd als een van de meest luxueuze hotels van de stad. Het ontwerp van het Electro Palace hotel benadrukt de historische Byzantijnse bouwstijl en niet geheel onbelangrijk: het is één van weinige de hotels met een zwembad. 

Daarnaast heeft Thessaloniki ook zijn eigen lekkernij, namelijk de trigona panoramatos. Deze traktatie is opgebouwd uit filodeeg en zoete room. Dit gebakje is bij iedere bakker te koop.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ThessalonikiGuide (@thessalonikiguide) op

Hagia Shopia

Hagia Shopia is een van de oudste kerken van Thessaloniki. Op het eerste oog lijkt de kerk niet zo indrukwekkend, maar wanneer je binnenkomt word je overvallen door eeuwenoude mozaïeken en fresco’s. Binnenin de kerk vind je de tien meter brede koepel, met daarin een mozaïek die de hemelvaart van Christus laat zien.

De kerk fungeerde in de 16e eeuw als moskee. Na de brand werd de kerk gerestaureerd en weer hersteld als christelijke kerk, omdat de kerk eerst dienst deed als orthodoxe kerk.

Let er wel op wanneer je de kerk wilt bezoeken dat je geen korte broek of mouwloos shirt draagt. De kerk is iedere dag open en gratis te bezoeken.

Rondom de kerk vind je de banketbakker Terkenlis en Byzantium. Deze banketbakker staat bekend om zijn tsoureki. Een tsoureki is een gevlochten en licht zoet brood dat vooral met pasen wordt gemaakt en gegeten.

Tips voor Thessaloniki

Lunchen bij Judah Club

Wanneer je net als wij fan bent van pancakes en smoothie bowls dan ben je bij Judah Club op de juiste plaats. Het leuke aan dit restaurant is dat wanneer je aan het wachten bent op je eten of nadat je klaar bent gewoon weer verder kan shoppen. Het is namelijk een concept store met een eigen ontwikkeld kledingmerk. Zeker voor veganisten of vegetariërs is deze plek een must-go.

Lunch bij Judah Club

Shoppen

Shopping liefhebbers opgelet, want Thessaloniki is een waar shoppingwalhalla. De stad heeft voor ieder wat wils. Van grote shoppingmalls tot outlets en van grote winkelketens tot kleine boutiques. Een leuke bezigheid dus wanneer het minder weer is of als je even wilt afkoelen. In de zomer kan het er namelijk meditiraans heet worden.

Naast kleding, schoenen en tassen, kan je er ook heerlijk vers eten kopen. Naast het Aristoteles-plein bevindt zich de oudste publieke markt van Thessaloniki, de Kapani markt. Er staan vele kraampjes met vers fruit, groente, vlees, vis, maar ook kruiden. Zeker een bezoekje waard wanneer je je partner wilt verrassen met een heerlijke zelfgemaakte maaltijd.

Leuke barretjes en restaurants

Thessaloniki bruist van de leuke restaurants en barretjes. Op iedere hoek vind je wel een koffietentje of een bakker. Daarnaast zijn er pleinen vol met restaurants waar je tegen een leuk bedrag authentiek Grieks kan eten. Zelf verbleven wij de eerste paar nachten in het Plaza Art hotel. Dit hotel bevindt zich in het Ladadika district. In de jaren voor de eerste wereld oorlog stond dit district in Thessaloniki bekend als de rosse buurt, maar tegenwoordig vind je er onder andere wijnbarren, Ierse pubs of nachtclubs.

Wanneer je van lekker eten en een feestje houdt dan is Ladadika district zeker de moeite waard om te bezoeken. Of misschien wel te verblijven.

Ladadika district Thessaloniki

Zijn er nog Thessaloniki bezienswaardigheden die wij gemist hebben?

Pin It on Pinterest

Sharing is caring!

Deel deze post met je vrienden!