Een wandeling door Amsterdam-Noord komt misschien niet als eerste in je op, maar het is zeker de moeite waard. Amsterdam-Noord maakt zijn opmars en ontwikkelt zich razendsnel. Hoewel het er vanaf Amsterdam centraal misschien uitziet als een industrieel zooitje, is dat het zeker niet. De route door Amsterdam-Noord reikt namelijk al vanaf de Tolhuistuin tot en met het NDSM-werf. In deze blog vind je een leuke en korte wandelroute door Amsterdam-Noord.

Wandeling Amsterdam-Noord

Wanneer je van plan bent om een wandeling door Amsterdam-Noord te maken kan je de route op twee manieren beginnen, namelijk als je met de trein aankomt op Amsterdam Centraal of met de auto, die je parkeert op de NDSM-werf.

In deze blog houden we de route aan die begint vanaf Centraal Station, simpelweg omdat het pontje de hele route afmaakt.

Vanaf Centraal Station stap je links op de pont, wanneer je met je gezicht naar het IJ staat. Je krijgt twee keuzes om de pont te nemen, namelijk een rechter en linker pont. Beide pontjes brengen je naar Amsterdam-Noord, maar de een brengt je naar het Eye en de ander brengt je naar de NDSM-werf.

Neem de rechter pont, die je gratis naar de Tolhuistuin brengt, want vanaf hier start de wandelroute door Amsterdam-Noord. Kijk hier voor de actuele tijden van de pont richting Amsterdam-Noord.

Tolhuistuin

Aangemeerd met de pont, stap je uit bij de Tolhuistuin. Sinds 2014 is er weer ruimte voor wat muziek en theater en het zal je vast niks verbazen, maar de Tolhuistuin is gevestigd in de tuin naast het Tolhuis.

Al voor de Eerste Wereldoorlog is de Tolhuistuin dan al een begrip in Amsterdam-Noord. Er werden toen ook al muziek- en theatervoorstellingen gegeven, tot het helaas rond de Eerste Wereldoorlog aan zijn einde kwam.

A’DAM Lookout

Op nog geen 3 minuten lopen vind je de A’DAM Tower, die je eigenlijk al ziet zodra je het Centraal Station uitloopt. Het grote, robuuste gebouw, met zijn ongeveer 100 meter hoog, is een ware eyecatcher. Niet alleen om zijn hoogte, maar ook omdat er iets beweegt bovenaan het gebouw.

Op het dak van de toren vind je ‘Over The Edge’ en is Europa’s hoogste schommel. De naam van de schommel zegt het al, je schommelt namelijk over de rand van de toren.

Naast de schommel vind je er ook een prachtig panoramisch uitzicht over Amsterdam. Je kunt voor dit uitzicht op het observatiedek gaan staan, maar je kunt ook binnen van het uitzicht genieten. Onder andere in het Panorama restaurant kun je onder het genot van een taartje en koffie nóg meer van het uitzicht genieten. Meer zin in een drankje? Ga dan voor een cocktail bij de rooftop bar. Voor een romantisch en goed diner of lunch kun je terecht bij Moon.  Leuk detail: Moon bevindt zich op de 19e verdieping en deze draait langzaam rond! 

Toch niet zo een held met hoogtes? Kies er dan voor om naar de kelder te gaan. Hier vind je namelijk het nieuwe VR Game Park van de Lookout.

Schommelen tijdens je wandeling in Amsterdam-Noord
Tussenstop bij de A'dam tower tijdens je wandeling in Amsterdam-Noord
De schommel tijdens je bezoek aan de A'dam tower tijdens je wandeling in Amsterdam-Noord

Filmtheater Eye

Op nog geen twee keer vallen van de A’DAM Lookout vind je de andere eyecatcher van Amsterdam-Noord, namelijk filmtheater Eye.

In het Eye vind je onder andere een expositieruimte met internationaal toonaangevende tentoonstellingen. Meer een filmfan? Houd dan goed in de gaten wanneer jouw favoriete filmauteur hier zijn eigen expositie heeft. Er staat namelijk geregeld een filmauteur centraal binnen de expositieruimte.

Naast de expositieruimte vind je er ook een tal aan filmzalen waar je kan genieten van de nieuwste arthousefilms en de beste klassiekers in een nieuw jasje!

En tot slot bevindt zich er ook nog een permanente presentatie die zich richt op filmapparaten die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis. Een 360° presentatie neemt je mee naar verschillende filmfragmenten, mini bioscoopzaaltjes met een driezitsbank en langs een ‘duimbioscoop’ waar je zelf kunt figureren in een filmscène.

Broedplaats de Ceuvel

De volgende stop: Broedplaats de Ceuvel is iets verder wandelen dan de voorgaande stops, namelijk 25 minuten, maar zeker een bezoekje waard.

Broedplaats de Ceuvel dankt zijn naam aan het feit dat er veel creatieve, duurzame en sociale ondernemers actief zijn hier. De Ceuvel biedt creatieve werkplekken, een podium en een plek om wat te eten en te drinken.

Op zwaar vervuild terrein zijn woonboten geplaatst en verbouwd tot duurzame werkplekken. Om het zwaar vervuilde terrein te reinigen zijn er speciale planten geplaatst die ervoor zorgen dat het weer leefbaar wordt.

Neef Louis

Fan van vintage en retromeubilair? Dan mag je Neef Louis zeker niet missen tijdens het wandelen in Amsterdam-Noord.

Na een minuut of negen wandelen, langs de stilte op de Papaverweg, loop je tegen Neef Louis aan. Letterlijk, want het terrein van Neef Louis is wel 1500 m2 groot. Hier vermaak je je wel even dus! 

NDSM-Werf

Het NDSM-Werf is van oudsher een scheepswerf en het was niet zomaar een scheepswerf, maar de grootste ter wereld. In de jaren ’80 kwam er helaas een eind aan toen het failliet ging en het terrein verlaten en leeg stond. Tegenwoordig is het een waar decor voor creatievelingen. Aan graffiti is op deze plek geen tekort. 

Naast creatievelingen zijn er ook veel ondernemers te vinden en zijn er het hele jaar door festivals gaande.

Wandeling Amsterdam-Noord met als eindpunt het NDSM werf
Wandeling Amsterdam-Noord met eindpunt het NDSM werf

Kunststad

Deze loods is eigenlijk de definitie van het NDSM-Werf en staat al honderd jaar aan het IJ.

Vroeger diende de loods als scheepswerf, maar tegenwoordig wordt het verhuurd voor filmopnames, fotoshoots, dans- en muziekvoorstellingen en werken er 250 creatievelingen op deze plek. De Kunststad mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens de wandeling over het NDSM-Werf.

IJ-Hallen

Wie zegt dat vlooienmarkten saai zijn, is nog nooit in de IJ-Hallen geweest. Deze vlooienmarkt is de grootste van Europa en vindt elke maand plaats. Voor vijf euro entree kan je hier die altijd felbegeerde vintage Burberry jas scoren of op koopjesjacht gaan. 

Hotspots tijdens je wandeling in Amsterdam-Noord

The coffee virus

Dorst of trek tijdens je wandeling? Maak dan een pitstop bij The Coffee Virus en dat is ook zeker de moeite waard. Bijna alle producten die zij gebruiken voor het eten komen uit eigen tuin, verser kan dus niet!

Pllek

Aan het eind van de wandeling vind je Pllek. Pllek is een relaxed restaurant en het grootste groene restaurant van Amsterdam. Vanaf de buitenkant ziet het er minder sfeervol uit dan dat het van binnen is.

In de zomer kan je hier heerlijk relaxen op het zand en genieten van het uitzicht over het IJ en het centrum van Amsterdam.

Loetje aan ’t IJ

Ik denk dat Loetje in het algemeen geen introductie nodig heeft, maar wist je ook dat er een Loetje aan ’t IJ is?. Want dit is by far de leukste van alle Loetjes en dat komt door het grandioze uitzicht over het IJ uit. De ideale plek om je wandeling door Amsterdam-Noord af te sluiten.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Loetje (@loetje_restaurant)

Slapen na je wandeling door Amsterdam-Noord

Double tree by Hilton

Ontspan na een lange dag wandelen in een ruime kamer met uitzicht over het water. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om nog even verder te trainen in het 24-uurs fitnesscentrum.

Botel

Het NDSM-Werf beschikt over een aantal zeer aparte slaapplekken en daar is het Botel er ook een van. Net als in Gent kan je genieten van een overnachting op het water met uitzicht over het IJ. 

Crane hotel Faralda Amsterdam

Dit hotel aan het water maakt jouw wandeling helemaal af. Gevestigd bovenin een Rijksmonumentale hijskraan geniet je samen van een bijzonder uitzicht over Amsterdam, met als kers op de taart zit er in de bovenste kamer een jacuzzi gevestigd. Romantischer kan haast niet.

Pin It on Pinterest

Sharing is caring!

Deel deze post met je vrienden!