Een weekendje of nachtje weg in Nederland kan gelukkig nog wel. Als je goed zoekt, kun je zelfs nog hotels vinden waar je “uiteten” kan. Zo ook in Deventer. In deze blogs lees je onze tips over wat te doen in Deventer, hotel tips en de bezienswaardigheden van de stad.

Waar ligt Deventer?

De stad Deventer ligt in de gemeente Deventer en is te vinden in het Oosten van Nederland, nog net in Overijssel. Niet ver buiten Deventer vind je namelijk al de grens van Gelderland. De stad ligt aan de IJssel. Als je deze rivier oversteekt kom je vanzelf in Gelderland uit.

Geschiedenis Deventer

We gaan even een stukje terug in de tijd, want wist je bijvoorbeeld dat Deventer behoort tot één van de zeven oudste steden van Nederland? Daarnaast beschikken ze over het oudste stenen huis, het oudste wandelpark en de oudste wetenschappelijke bibliotheek. Oftewel, opzoek naar een authentieke stad? Dan is Deventer de plek.

Naast alle oudheden was Deventer vroeger ook een ware handelsstad. Tussen 1000 en 1500 ontstond de bloeiende handelsplaats, dit had vooral te maken met de ligging. Grote schepen konden namelijk makkelijk aan de kade aanmeren, door de ligging aan de IJssel. In deze tijd maakte Deventer deel uit van het Hanzeverbond met Noord-Duitsland. Dit was in deze tijd een belangrijk handelsnetwerk.

Deventer kent heel wat bijnamen zo heeft het de bijnaam ‘Moskou aan de IJsel’ vanwege de politiek overwegend links georiënteerde bevolking. Ook wordt de stad wel ‘Koekstad’ genoemd vanwege zijn bekende Deventer koek. En de carnavalsvierders noemen Deventer ook wel ‘Stokvissengat’ vanwege de handel in stokvis vroeger.

Wat is een Hanzestad?

Het Hanzeverbond of Hanzenetwerk werd opgericht ergens tussen 1100 en 1200. Het was een samenwerkingsverbond tussen handelaren en vertegenwoordigers. Je kon er zelf voor kiezen om dit te ondertekenen, het was dus vrijwillig. Zo nu en dan werden er bijeenkomsten gehouden in het Duitse Lübeck, waar afgevaardigden van verschillende steden aan deelnamen.

Het Hanzenetwerk werd steeds populairder en landen door heel Europa sloten zich aan. Door het bundelen van belangen van de verschillende landen, kregen de Hanzesteden veel privileges De van oorsprong kleine nederzettingen groeiden uit tot grote, machtige steden en dat was te zien. Zo kregen veel van deze steden imponerende stadsmuren en poorten. Deventer maakte in de middeleeuwen deel uit van dit netwerk.

Skyline vanaf het pontje in Deventer

Waar staat Deventer om bekend?

Aangezien Deventer een Hanzestad was, heeft de stad een rijke geschiedenis. Dit is vooral terug te zien aan de monumenten, mooie pleinen, parken en musea. In Deventer vind je onder andere het oudste stenen huis van Nederland, de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland én het oudste park van Nederland; het Worpplantsoen.

Daarnaast kun je voor culinair eten terecht in Deventer en ook veel lokale dingen als Deventerse Stadsmosterd, Deventer Koek en Deventers Bier zijn een aanrader.

Door de coronacrisis staat Deventer even niet bekend om zijn evenementen, maar dat is normaal wel het geval. In juli verandert het centrum van Deventer een weekend lang in één groot theater tijdens buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’. Hier vind je ruim 150 nationale en internationale theatervoorstellingen. Daarnaast staat de eerste zondag bekend als de boekenmarkt dag. Deze markt is wel 6 kilometer lang en gevuld met 900 kramen met boeken, tijdschriften en kaarten. Rond de feestdagen in december is er een Dickens Festijn in de stad.

Parkeren in en rond Deventer

Geloof het of niet, maar Deventer is nog een stad met gratis parkeergelegenheden. Je moet er wel iets voor over hebben, namelijk wat extra stappen. Stel je navigatie in op Berkelweg en dan vind je achter de Saixon drie parkeerplaatsen. Vergeet 1 en 2 en rij door naar p3, deze is namelijk gratis.

Je kunt ook op de Worp parkeren, dit is echter wel aan de andere kant van de IJssel. Je moet dus of €1,50 p.p. voor het pontje betalen of omlopen naar de brug. Voor deze parkeerplekken geldt natuurlijk wel vol = natuurlijk wel vol, dus wees op tijd.
Gelukkig is het parkeren in de rest van de stad ook niet duur. Zo sta je al in de centrumgarage voor €10 per 24 uur.

Wat te doen in Deventer; bezienswaardigheden centrum Deventer

Benieuwd welke bezienswaardigheden je gezien moet hebben bij een tripje naar Deventer? Wij hebben ze op een rijtje gezet.

#1 De Brink

Deze bezienswaardigheid in Deventer kun je niet missen. Dit is namelijk hét monumentale en centrale plein van de stad. Op het plein vind je onder andere de Wilhelminafontein, het standbeeld van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer, gezellige bars en restaurants, het bekendste koekwinkeltje, het Speelgoedmuseum en in het weekend ook een markt.

#2 De Waag

Museum De Waag is gevestigd in het oudste waaggebouw van Nederland, aan het centrale plein: de Brink. Het museum is geopend sinds 2015 en sindsdien wordt Deventer Verhaal erfgoed geëxposeerd. De waag is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 – 17:00. Een toegangskaartje kost voor een volwassene €9 en voor jeugd van 13 tot en met 18 jaar €2,50.

#3 Stadhuis

Het Stadhuis van Deventer is gelegen aan het Grote Kerkhof tegenover de indrukwekkende Lebuinuskerk. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten en dat is niet zomaar. Dit stadhuis is in totaal 24.000 m2 groot en wordt gekenmerkt door verschillende bouwstijlen zowel historische rijksmonumenten als nieuwbouw.

Daarnaast is het één van de meest duurzame overheidsgebouwen in Nederland. In het gebouw wordt zonlicht, regenwater en water uit de IJssel gebruikt voor energie. Dit maakt het stadhuis ruim 25% energiezuiniger dan het gemiddelde stadhuis in Nederland.

Stadhuis van Deventer

#4 Proosdij; oudste stenen woonhuis

De Proosdij is het oudste (nog bestaande) stenen woonhuis in Nederland. Na veel onderzoek is gebleken dat een deel van dit huis uit 1130 dateert. Het huis is tegenwoordig alleen van buiten te bezichtigen. De gevel van het huis is een combinatie van trachiet en tufsteen uit de Eiffel. Op het gebouw zitten informatie borden met verdere uitleg. Ik vond het prettig dat er informatie- borden met uitleg over het gebouw staan. Een glazen afdakje beschermt de gevel tegen verder verval.

#5 Bolwerksmolen

De Bolwerksmolen is een molen die gebruikt wordt als zaagmolen. Deze functie heeft de molen al sinds 1863, toen twee houthandelaren deze molen omtoverde tot zaagmolen. Inmiddels kun je op dinsdagen en zaterdagen bewonderen hoe de molen gebruikt wordt, vrijwilligers zien zagen en tussendoor geven de vrijwilligers graag een rondleiding door de molen.

#6 Walstraat

Of je nu van winkelen, eten of geschiedenis houdt? De Walstraat is een straat die je moet bezoeken. Het is één van de oudste straten van de stad en loopt vanaf de Bergkerk naar de binnenstad. De straat staat vooral bekend om zijn unieke winkeltjes: veel antiek, woonwinkels en ook snoep en chocola.

Wat te doen in Deventer? Een bezoekje aan de Walstraat!

#7 Pontje over de IJsel

Deventer heeft een pontje, ook wel een voetveer, om van de stadskant, naar de andere kant van de IJssel te gaan. Het is een leuke ervaring en aan de andere kant vind je een mooi stukje bos om doorheen te lopen. Daarnaast is het uitzicht op Deventer prachtig vanaf de overkant.

Een retourtje kost €1,50 en voor kinderen t/m 3 jaar is het een gratis overtocht. Je kunt ook een enkeltje kopen en via één van de bruggen terug naar de overkant lopen. Het pontje gaat iedere paar minuten.

Een van de bezienswaardigheden in Deventer: het Pontje

Overnachten in het centrum van Deventer

Boutique hotel Finch

Hotel Finch is een boutique hotel in het centrum van Deventer. Op loopafstand van het hotel vind je onder andere winkelstraten met unieke winkeltjes, de IJssel en al het andere dat Deventer te bieden heeft.
Reis je met de trein? Het hotel bevindt zich op 4 minuten lopen van het NS station. Als je met de auto komt, dan is er op 3 minuten lopen een parkeergarage waar je voor €10 24uur parkeert.

Hotel Finch is een kleinschalig 4-sterrenhotel met 24 kamers. Alle kamers zijn voorzien van voorzieningen zoals een koffiezetapparaat, een stortdouche en een heerlijk bed. De kamers variëren verder van kleine knusse kamers tot kamers met twee verdiepingen, bad en balkon.

Het hotel biedt een uitgebreid ontbijt aan, die je zowel in de bijbehorende bar kunt opeten, maar ook op je kamer. Vegetarisch of glutenvrij? Ook dat is geen probleem.

Overnachten in hotel Finch het centrum van Deventer
Hotelkamer van hotel Finch
Ontbijt op bed bij hotel Finch in Deventer

Lemon Tree

Daarnaast hebben ze nu een samenwerking met een culinair restaurant in Deventer, The Lemon Tree. Deze samenwerking houdt in dat je kunt genieten van culinaire maaltijden in het hotel. Zo heb je toch een soort “uiteten” ervaring.

Je kunt kiezen voor een 8-gangen diner of een shared platter (5-gangen diner). Deze kun je dan in “the Rockstar bar” van het hotel opeten onder het genot van een drankje. Liever van een ander lokaal restaurant bestellen? Ook dat vinden ze prima, dit mag je ook in de bar opeten onder het genot van een drankje.

Pin It on Pinterest

Sharing is caring!

Deel deze post met je vrienden!